Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksPaphos: Het archeologisch museum van Paphos
Het archeologisch museum van Paphos

Als je ook maar ergens in de regio van Paphos een gat graaft in de grond, dan vind je gegarandeerd restanten uit het turbulente verleden van het eiland. Een groot aantal mooie artefacten die in de loop der jaren gevonden zijn tijdens archeologische opgravingen, zijn nu te bezichtigen in het 'Paphos Archaeological Museum'.

De collectie herbergt stukken uit de hele geschiedenis van Cyprus, gaande van het nieuwe steentijdperk tot de 18de eeuw na Christus, en het museum is nog steeds in volle expansie aangezien de collectie continu wordt aangevuld met nieuwe vondsten.

Archeologisch museum van Paphos

  • In de centrale hal kan je een hellenistische sarcofaag uit Peyia bewonderen
  • Zaal 1 bevat aardewerk, terracotta beelden, ringen en idolenbeeldjes uit Lemba, en de typische rode vazen uit Polis. Ook zijn er enkele voorbeelden van Romeins aardewerk en een vitrinekast vol oude juwelen te zien. In het midden van de zaal is een skelet uit Lemba opgesteld.
  • Zaal 2 heeft een grote collectie van typisch Grieks aardewerk, allerlei beelden en een mooie verzameling munten uit de verschillende stadsstaten die het eiland Cyprus gekend heeft.
  • In zaal 3 zijn verschillende sarcofagen en Romeinse curiositeiten (zoals marmeren oogballen en warmwaterflessen uit klei) tentoongesteld. Deze warmwaterflessen werden gevormd volgens het lichaamsdeel waartegen ze gelegd werden om warm te houden, waardoor er unieke flessen in de vorm van handen, voeten en zelfs oren te zien zijn. Verder zijn er nog een resem beelden van Griekse goden, Romeinse vazen en komische gezichtsmaskers uit klei.
  • De vierde zaal heeft als blikvanger een moza´ek uit het 'huis van Dyonisos', verder aangevuld met een reeks kleine beelden en grote vazen.
  • Zaal 5 is volledig gewijd aan de latere periodes van Cyprus en bevat voornamelijk middeleeuws aardewerk.
Terug naar bezienswaardigheden