Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksPaphos: Geografie van het eiland Cyprus
Geografie van Paphos en het eiland Cyprus:

Cyprus is het derde grootste eiland van de Middellandse Zee, na de Italiaanse eilanden SiciliŽ en SardiniŽ. Het ligt in het oostelijk gedeelte van het mediterrane bekken, ten zuiden van het Anatolische schiereiland in het huidige Turkije. Geografisch wordt het afhankelijk van de bron afwisselend ingedeeld bij Europa, het Midden Oosten of AziŽ.

Cyprus is een kleine 250 kilometer lang en zo'n 100 km breed en het vasteland van Turkije ligt 75 km ten noorden van het eiland. Ook SyriŽ en Egypte liggen op beperkte afstand van Cyprus, respectievelijk 100 km ten oosten en minder dan 400 km ten zuiden van het eiland.

Geografie van Cyprus

Cyprus wordt gedomineerd door bergketens en de door bergtoppen ingesloten centrale vlakte, de Mesaoria. Het Troodos gebergte bedekt het grootste deel van Zuid- en West-Cyprus en neemt meer dan de helft van de totale oppervlakte van het eiland in beslag. In de antieke oudheid werden rijke koperlagen ontdekt op de hellingen van het Troodos gebergte, ontstaan door tectonische bewegingen onder het oppervlak van de Middellandse Zee. De smalle Kyrenia bergketen die langs de noordelijke kustlijn loopt is beduidend kleiner en lager. Langs de Middellandse Zee heb je overal brede of minder brede kustvlaktes.

Alle rivieren op Cyprus vallen droog tijdens de zomermaanden. De opbrengsten van de landbouw hangen in hoge mate af van de hoeveelheid winterregens, hoewel een netwerk van dammen en waterwegen gebouwd werd om ook in de zomermaanden een minimum aan water te hebben.