Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksPaphos: Orthodoxe kloosters rondom Paphos
Orthodoxe kloosters rondom Paphos

Niet enkel kerken zijn er bij overvloed in Cyprus, ook aan orthodoxe kloosters is er allesbehalve een gebrek. De meesten zijn nog steeds in gebruik, maar mogen mits inachtneming van enkele voor de hand liggende regels zonder probleem door toeristen bezocht worden, hoewel in enkele uitzonderlijke gevallen enkel mannen toegelaten zijn. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, belichten we hier enkel de mooiste kloosters in de onmiddellijke omgeving van Paphos, die een kort bezoek zeker waard zijn als n van je excursies in de buurt passeert.

Klooster van Neophytos

  • Chryiatissa klooster: 40 km ten noordoosten van Paphos en gelegen in een prachtige en ongerepte omgeving, werd het oorspronkelijke klooster hier opgericht in de 12de eeuw, maar de huidige gebouwen dateren uit 1770. Het klooster is toegewijd aan 'Onze Vrouw van de Gouden Granaatappel' en heeft een belangrijke collectie iconen en schatten. Indrukwekkende religieuze ceremonies en vieringen worden elk jaar gehouden op 15 augustus. Recent werden de oude wijnpersen van het kloosters opnieuw in werking gesteld en worden hier enkele van de beste wijnen van Cyprus gebotteld.
  • En van de vele kloosters rondom Paphos

  • Ayios Neophytos klooster:Dit klooster, 9 km ten noorden van Paphos, is n van de bekendste van Cyprus. Het werd gesticht rond het jaar 1200 door de Cypriotische hermiet en schrijver Neophytos, die eigenhandig de 'Encleistra', het heiligste der heilige, uit de rotswand uithakte en dat enkele van de mooiste Byzantijnse fresco's uit de periode 1200 tot 1400 na Christus herbergt. In de kerk van het klooster zijn ook mooie iconen en restanten van 16de eeuwse fresco's te zien.
Uiteraard is dit maar een uiterst kleine selectie van kloosters rondom Paphos. De ervaringen die echter het meest bijblijven zijn de bezoeken aan totaal onbekende kloosters die je op goed geluk bezoekt tijdens een korte halte in een afgelegen dorpje. Zeker als er net een misviering aan de gang is, zal je je die bezoeken nog lang herinneren.

Terug naar excursies