Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksPaphos: Middeleeuwen en moderne tijd
Paphos tijdens de middeleeuwen en nu

Na de Romeinse tijd verloor Paphos geleidelijk aan zijn positie als administratief centrum van het eiland, vooral na de stichting van Nicosia, midden in de centrale vlakte van Cyprus. De stad en haar haven bleven verder krimpen gedurende de middeleeuwen en de Ottomaanse periode, mede door de sterke opkomst van Nicosia als hoofdstad en van Larnaca als voornaamste havenstad van het eiland.

Ook tijdens de Britse overheersing van het eiland verlieten steeds meer inwoners van Paphos de stad om een nieuw leven op te bouwen in Limassol, Nicosia of zelfs overzee. De stad en het district Paphos bleven het meest onderontwikkelde gebied van Cyprus tot 1974.

Het middeleeuwse kasteel van Paphos

Na 1974 was er echter een snelle economische ontwikkeling van de regio, voornamelijk te danken aan de opkomst van het toerisme. De regering investeerde ook zwaar in stuwdammen en waterdistributie, wegen infrastructuur en de bouw van de internationale luchthaven van Paphos. Privé-ondernemers leverden echter het kapitaal en de middelen voor de bouw van tientallen hotels en appartementsblokken en het ontstaan van een volwaardige toeristische dienstensector.

Tegenwoordig heeft de havenstad een inwonersaantal van zo'n 50.000 mensen en is het één van de snelst ontwikkelende toeristische centra van de Middellandse Zee. Paphos zelf bestaat nu uit twee delen: Enerzijds Ktima, de residentiële wijken van de stad, en anderzijds Kato Paphos, bij de zee, dat opgebouwd is rond de oude middeleeuwse haven.

Terug naar geschiedenis