Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksPaphos: Palai Paphos
Palai Paphos en de cultus van Aphrodite:

Archeologen hebben vastgesteld dat de regio van Paphos reeds sinds de neolithische periode bewoond werd. Het was een plek waar pre-hellenistische vruchtbaarheidsgodinnen werden aanbeden.

Palai Paphos, nu de site van Kouklia, werd opgericht op een heuvel op een kilometer van de kust, waarmee het wel verbonden was door een weg, niet ver van Zephyrium en de monding van de kleine Bocarus rivier.

De Grieken gingen ervan uit dat Aphrodite vanuit zee aan land kwam op Cyprus op de plaats van het oude Paphos, maar waarschijnlijk werd haar verering gewoon overgenomen van Phoenicische handelaars en kolonisten. Aphrodite werd reeds aanbeden voor de tijd van de bekende Griekse schrijver Homerus, aangezien de tempel van Aphrodite ter sprake komt in de Iliad, het boek over de val van Troje.

De archeologische site van Palai Paphos in Kouklia

Archeologisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat er reeds lang voor de komst van de Grieken een vruchtbaarheidsgodin met oosterse trekken werd aanbeden. Vrouwelijke afgodsbeeldjes die in de omgeving werden teruggevonden dateren uit het derde millenium voor Christus. Deze cultus werd ononderbroken uitgeoefend tot 391 na Christus, toen de Romeinse keizer Theodosius I alle heidense godsdiensten verbood en het heiligdom van Aphrodite in ru´nes verviel.

Het centrum van de aanbidding van Aphrodite van de hele Griekse wereld kwam uiteindelijk in Paphos te liggen, waar de priesters een grote macht en authoriteit in handen kregen. Uiteindelijk werd ook een orakel opgericht in de tempel.

De overblijfselen van de enorme tempel zijn ook vandaag nog zichtbaar, vooral de funderingen en enkele dikke muren zijn overeind gebleven. Na de vernieling van de originele tempel door een aardbeving, werd deze door keizer Vespasianus heropgebouwd. Afbeeldingen van de tempel zijn ook teruggevonden op Romeinse munten uit deze periode.

Terug naar geschiedenis