Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksPaphos: Prehistorische vindplaatsen in de regio van Paphos
Prehistorische vindplaatsen in de regio van Paphos

Reeds lang voor de antieke Griekse hoogdagen van Cyprus was het eiland reeds bewoond en was er een hoge culturele ontwikkeling, vooral dankzij de contacten over zee met zowel de Europese als Afrikaanse en Aziatische wereld.

  • Lempa: In dit dorp, op zo'n vijftal kilometer van Paphos, hebben opgravingen een belangrijke nederzetting uit de chalcolitische periode aan het licht gebracht. Deze archeologische site is één van de oudste van het eiland en de blikvanger zijn de restanten van huizen uit het nieuwe steentijdperk. Deze huizen waren cirkelvormig, hadden een diameter van bijna 9 meter en werden gebouwd uit modder en riet. De daken waren conisch en werden ondersteund door een paal in het midden van het huis. Verschillende werktuigen uit steen en been werden ontdekt in de huizen, evenals een massagraf met twintig skeletten van kinderen. Replica's van twee huizen werden opgericht om duidelijk te maken hoe de huizen er toendertijd moeten hebben uitgezien.


  • Lempa

  • Maa: Deze nederzetting uit het bronstijdperk had hoogstwaarschijnlijk een defensieve functie. Gelegen op het smalle en rotsige schiereiland dat Coral Bay in twee splitst en ver de zee in reikt en langs drie kanten beschermd door verticale kliffen, had het een strategisch erg gunstige positie. De enige toegang werd afgesloten door een muur van 3,5 meter breed met twee poorten. Het had eveneens een veilige natuurlijke haven en een eeuwige vloeiende bron nabij. Mogelijk was het een militaire voorpost van overzeese colonisten dat na verloop van tijd verlaten werd.
Archeologische opgravingen vinden nog steeds plaats in Cyprus en elk jaar opnieuw zijn er weer spectaculaire ontdekkingen. Geleidelijk aan kan zo de geschiedenis van Cyprus en Paphos in het bijzonder in kaart gebracht worden.

Terug naar excursies