Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksPaphos: Stichting van de stad
de stichting van Paphos in de klassieke oudheid:

Van bij de stichting van de stad is Paphos, alleen al door zijn naam, reeds gelinkt aan de godin van de liefde, Aphrodite. Paphos was de zoon van Pygmalion en diens ivoren afgodsbeeld van Aphrodite, dat door de godin tot leven werd gewekt als "melk-witte" Galatea.

In de Bibliotheke, de hellenistische encyclopedie van de verschillende mythes en goden, is hierover het volgende te vinden: Pygmalion was zo toegewijd aan de cultus van Aphrodite, dat hij het afgodsbeeld mee naar zijn paleis nam en het bewaarde in zijn bed. De geest van de godin kroop in het beeld en het kwam hierdoor tot leven. Galatea en Pygmalion kregen samen twee kinderen, een zoon, Paphos, en een dochter, Metharme.

Mozaïek uit één van de Romeinse villa's van Paphos

Cinyras, ofwel de zoon van Paphos, ofwel de man van Metharme, was de eigenlijke stichter van de stad, onder de bescherming van Aphrodite, en richtte een grote tempel ter verering van de godin op.

Een andere legende, die door Strabo werd overgeleverd, vertelt echter dat Paphos werd gesticht door de Amazones ongeveer halfweg het tweede millenium voor Christus.

Terug naar geschiedenis